Zdrowe serce i profilaktyka chorób układu krążenia wiąże się z odpowiednią dietą, aktywnością fizyczną oraz regeneracją. Dbanie o zdrowy styl życia może zapobiec wielu przypadkom choroby wieńcowej, udarom niedokrwiennym, nagłym zgonom sercowym, przedwczesnym zgonom związanym z chorobami serca. Zdrowy styl życia to dobra inwestycja w dłuższe, zdrowsze życie.
Podstawowe zalecenia w profilaktyce chorób kardiologicznych to:
Stosowanie zdrowej, zbilansowanej diety np. typu śródziemnomorskiego lub DASH.
Utrzymywanie prawidłowej masy ciała.
Regularna aktywność fizyczna.
Niepalenie papierosów.
Dbanie o dobry, jakościowy sen.
Dieta DASH to dieta, która jest bogata w warzywa i owoce (ale zawiera mniej owoców niż warzyw), niskotłuszczowe produkty mleczne i – co za tym idzie – w błonnik, wapń, potas i magnez, natomiast ma obniżoną zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych, tłuszczu ogółem i cholesterolu. W diecie tej preferuje się pełnoziarniste produkty zbożowe, uwzględnianie ryb i drobiu, a także suchych nasion roślin strączkowych i orzechów, natomiast ogranicza się spożycie czerwonego mięsa, słodyczy i napojów zawierających cukier.
Dieta DASH nie tylko obniża ciśnienie tętnicze, ale sprzyja redukcji masy ciała, jest bardzo odżywcza i niezwykle smaczna. Jest to na równi z dietą śródziemnomorską jedna z najzdrowszych diet świata.
Dla prawidłowego funkcjonowania serca warto stosować dietę, która zawiera:
Nadmierne spożycie soli może prowadzić do rozwoju nadciśnienia tętniczego, dlatego idealnym rozwiązaniem byłaby całkowita rezygnacja z soli w diecie. Niestety jest to bardzo trudne do realizacji, gdyż sól jest składnikiem produktów spożywczych kupowanych przez nas w sklepie. Warto ograniczyć dosalanie potraw do minimum. Dobrą alternatywą jest zastąpienie soli ziołami. Zalecane dzienne spożycie soli wynosi do 5 g dziennie (około 1 łyżeczka).
Dietę DASH możemy nazwać również dietą naszych marzeń – bowiem nie tylko jest zdrowa, ale jednocześnie smaczna, łatwa i szybka w przygotowaniu – oraz oparta jest na łatwo dostępnych produktach i nieskomplikowanych przepisach kulinarnych oraz daje korzyści zdrowotne już po 2 tygodniach.
Od 1 grudnia 2023 r. system kolejkowania klientów (biletomat) umożliwia pobranie biletu przez ostatniego klienta na 30 minut przed zamknięciem Sali Obsługi Klientów.
W poniedziałki ostatni bilet wydawany jest o godz. 17.30, w pozostałe dni o 15.30.