Są czynniki ryzyka zachorowania na osteoporozę, na które nie mamy wpływu, ale i takie, które możemy modyfikować.
Pamiętaj, aby poświęcić 30–60 minut dziennie na aktywność fizyczną. Dopasuj ją do swojego wieku i sprawności. Dobrze zaplanowany trening zmniejsza ryzyko złamań kości. Mocne mięśnie stabilizują postawę ciała i eliminują ryzyko upadku. Może to pomóc uniknąć złamań osteoporotycznych.
Do ok. 30 r.ż. gromadzimy w kościach zapas wapnia, który nazywamy szczytową masą kostną. To najistotniejszy okres dla naszych kości.
Jeśli chcesz zapobiegać osteoporozie jedz produkty bogate w wapń:
Wybieraj duże ilości świeżych lub gotowanych warzyw i owoców. Nie rezygnuj z tłustych ryb morskich, zawierających kwasy omega-3. Sięgając po pieczywo, wybieraj razowe, wieloziarniste.
Dobrym źródłem wapnia w diecie są także:
Zrezygnuj z wyrobów mięsnych konserwowanych fosforanami. Nadmierne spożywanie tłuszczów zwierzęcych zwiększa wydalanie wapnia z organizmu i obniża jego przyswajanie z przewodu pokarmowego.
Jedz zdrowo! żyj zdrowo!
Sprawdź dietę DASH Osteoporoza
Zobacz raport Zdrowe Dane o Osteoporozie - https://ezdrowie.gov.pl/5583