Co nowego - Dla Pacjenta
Środa z Profilaktyką - Choroby układu oddechowego i profilaktyka w okresie jesiennym
Choroby płuc w statystykach
Nowotwory płuc zajmują 2 miejsce co do częstości występowania wszystkich nowotworów w Polsce.
Choroba występuje prawie wyłącznie u palaczy. Co roku na raka płuca umiera ponad 20 tysięcy Polaków.
Szacuje się, że około 2 mln Polaków choruje na POChP.
Ponad 4 mln osób w Polsce (dzieci i dorosłych) cierpi na astmę oskrzelową.
Pulmonolodzy alarmują, że z roku na rok rośnie liczba Polaków, którzy zapadają na choroby płuc.
Jakie są najczęstsze choroby płuc
Choroby płuc to duża grupa schorzeń o różnym pochodzeniu. Dotykają osoby w każdej grupie wiekowej.
Główne z nich to:
choroby infekcyjne, zakaźne - na skutek styczności z wirusami lub bakteriami np. zapalenie płuc, gruźlica, COVID-19;
choroby o podłożu alergicznym - np. astma, alergiczne zapalenie pęcherzyków płucnych;
choroby onkologiczne - nowotwory płuca (w tym rak płuca) i opłucnej oraz śródpiersia;
przewlekłe niezakaźne choroby płuc - POChP (przewlekła obturacyjna choroba płuc);
zaburzenia oddychania w czasie snu - np. bezdech senny
Przyczyną wiele schorzeń układu oddechowego jest dym tytoniowy, który zawiera w swoim składzie 4000 związków chemicznych, w tym ponad 400 o działaniu drażniącym i 50 o działaniu rakotwórczym
Czynniki ryzyka chorób płuc:
Dym tytoniowy - palenie czynne i bierne.
Ekspozycja na wewnętrzne źródła emisji zanieczyszczeń (opalanie mieszkań i gotowanie z użyciem biopaliw).
Otyłość.
Brak aktywności fizycznej, spadek wydolności płuc.
Zanieczyszczenie środowiska - przemysłowe i komunikacyjne.
Ekspozycja na radon i azbest.
Ekspozycja na pyły i substancje chemiczne w miejscu pracy.
Predyspozycje rodzinne.
Częste zakażenia układu oddechowego, zwłaszcza w dzieciństwie.
Niedoleczone, przewlekłe stany zapalne w obrębie układu oddechowego.
Stany niedożywienia i niedoborów w organizmie.
Niepokojące objawy
Nie należy lekceważyć takich objawów jak:
kaszel utrzymujący się dłużej niż 3 tygodnie;
kaszel z odkrztuszaniem plwociny;
obecność krwi w odkrztuszanej plwocinie;
chrypka;
obecność krwi w odkrztuszanej plwocinie;
chrypka;
bóle w klatce piersiowej lub bóle barku;
świszczący oddech;
niezamierzona utrata masy ciała;
nocna potliwość, niewyjaśnione stany gorączkowe;
senność dzienna.
świszczący oddech;
niezamierzona utrata masy ciała;
nocna potliwość, niewyjaśnione stany gorączkowe;
senność dzienna.
Profilaktyka
Rzuć palenie tytoniu, a najlepiej nie sięgaj po pierwszego papierosa.
Unikaj biernego palenia, chroń dzieci przed dymem tytoniowym.
Utrzymuj aktywność fizyczną, lecz unikaj jej na zewnątrz w okresach pogorszenia jakości powietrza.
Odżywiaj się zdrowo, pamiętaj o urozmaiceniu diety (darmowe plany żywieniowe z przepisami na zdrowe dania znajdziesz na portalu diety.nfz.gov.pl.).
Unikaj kontaktu z osobami chorymi na infekcje i choroby zakaźne.
Zadbaj o całkowite wyleczenie przeziębień.
Pamiętaj o częstym wietrzeniu pomieszczeń.
W przypadku alergii i astmy - unikaj lub ogranicz kontakt z alergenami.
Przestrzegaj zasad bezpieczeństwa i higieny w pracy w zawodach narażonych na czynniki szkodliwe dla układu oddechowego.
Dbając o nasz układ oddechowy należy również zadbać o zdrowe odżywianie w trudnym dla naszego organizmu okresie jakim jest jesień.
Talerz pełen zdrowia na jesień. Inspirujące przepisy od NFZ
Odkryj jesień w kuchni
W jesiennym przewodniku kulinarnym od NFZ znajdziesz 25 inspirujących pomysłów na wyjątkowo smaczne i zdrowe dania.
Przepisy są pełne sezonowych owoców i warzyw. Nasz e-book to propozycja dla każdego, kto chce się zdrowo odżywiać i zmienić swoje nawyki żywieniowe na zdrowsze.
Dania w e-booku są proste w przygotowaniu. Znajdziesz w nim praktyczne informacje np. o czasie potrzebnym do przygotowania posiłków i ich kaloryczności. Posiłki od NFZ doskonale nadają się na niedzielny obiad, czy codzienną przekąskę lub danie do pracy.
Wszystkie przepisy opracowali dietetycy.
Kuchenne Inspiracje z NFZ – Jesień
W e-booku znajdziesz przepisy na:
- zdrowe śniadania z wykorzystaniem dyni, śliwek czy jabłek
- apetyczne przekąski
- rozgrzewające zupy
- sycące obiady
- sałatki pełne kolorowych, sezonowych warzyw.
Wszystkie przepisy są zbilansowane, dostarczają wiele witamin, składników mineralnych i błonnika. Co więcej, zawierają aromatyczne przyprawy, które pozwalają ograniczyć sól.